Licht Donker

Schakel over naar de Donkere Weergavemodus

Lees meer Sluiten

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME)

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME)?

Als een arts de diagnose CVS / ME stelt betekent dat dat je 6 maanden of langer aaneengesloten erg moe bent. Er is hierbij geen medische verklaring voor deze moeheid, de oorzaak ervan is vaak onbekend. Wel is duidelijk dat je door de moeheid ernstig beperkt bent. Je kunt veel minder doen dan je gewend bent. Je hebt bijvoorbeeld moeite met je werk, studie, huishouden, sport of leuke dingen doen met familie en vrienden.

 

Chronisch vermoeidheidssyndroom symptomen

Behalve van de ernstige moeheid kun je ook last van andere klachten hebben. Deze symptomen komen het meest voor:

  • problemen met je geheugen of concentratie
  • niet uitgerust wakker worden
  • lang moe blijven na activiteiten
  • pijn in jouw spieren en/of gewrichten
  • hoofdpijn
  • gevoelige klieren in de hals of oksels

 

Chronisch vermoeidheidssyndroom oorzaak

Als een arts het chronisch vermoeidheidssyndroom vaststelt, betekent dit dat hij geen medische verklaring voor de vermoeidheidsklachten kan vinden. De aanleiding van de moeheid kan wel lichamelijk zijn. Bijvoorbeeld een infectie, een operatie of een bevalling.

De moeheid kan ook zijn begonnen na een belangrijke gebeurtenis in je leven. Bijvoorbeeld toen een vriend of familielid overleed of toen je een nieuwe baan kreeg. Het is niet altijd duidelijk waardoor de moeheid is begonnen.

 

Diagnose CVS/ME

Wij behandelen het chronisch vermoeidheidssyndroom met cognitieve gedragstherapie (CGT). Door cognitieve gedragstherapie leer je anders naar je klachten te kijken en er anders mee om te gaan.

Het doel van de behandeling is herstel van de extreme vermoeidheid. Herstel betekent geen extreme moeheid meer en weer kunnen doen wat je wil. Herstel betekent niet nooit meer moe. Iedereen is namelijk wel eens moe. Moeheid hoort erbij. Maar hierbij gaat het om een ander soort vermoeidheid dan de extreme moeheid die ook fors beperkend is.

 

Behandeling

Onze therapeuten en psychologen zijn speciaal opgeleid voor de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wij bieden een intensieve aanpak & behandeling. Het is belangrijk dat je zelf actief met de behandeling aan de slag gaat. De therapeut coacht je hierbij: hij of zij geeft je tips en denkt mee of je op de goede weg bent. Samen met je therapeut werk je er hard aan om zo optimaal mogelijk van de behandeling te profiteren.

De behandeling van CVS/ME heeft tijd nodig. Het kent vaak ‘ups en downs’. Je mag best een beetje sceptisch beginnen aan de behandeling. Kies je definitief voor de behandeling? Dan gaan we er samen voor de volle 100% voor. De behandeling duurt 5 tot 8 maanden. Je kunt voor de behandeling naar ons behandelcentrum komen. Tegenwoordig kun je in veel gevallen de behandeling ook volgen via internet.

Eerst bepaal je waaraan je wilt werken tijdens de behandeling. Wat wil je straks allemaal weer kunnen doen als je niet meer extreem vermoeidheid bent? Dit zijn je behandeldoelen. Deze formuleer je zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil 32 uur per week werken’, of: ‘Ik wil 3x per week een half uur hardlopen’, of: ‘Ik wil elke dag koken voor mijn gezin’.

Onderwerpen die daarna aan bod komen:

  • Hoe reageer je op de vermoeidheid?
    Niet alleen of je doorgaat of stopt met een activiteit als je erg moe bent maar ook hoe je je daarbij voelt.
  • Hoe zien je bedtijden eruit? Wat is het belang van een vast slaap-waakritme en hoe kun je dat invoeren.
  • Hoe ziet je dagindeling eruit? Welke activiteiten doe je op een dag en wissel je voldoende af tussen deze activiteiten?
  • Hoe kun je geleidelijk en systematisch je activiteiten weer uitgaan breiden zodat je uiteindelijk de door jou geformuleerde behandeldoelen op kunt pakken. Zonder dat je hierbij beperkt wordt door extreme vermoeidheid.

In het laatste deel van de behandeling ga je je leven weer oppakken. Je gaat doen wat je wilt doen, zonder dat de moeheid je tegenhoudt. We zorgen er samen met jou voor dat je je doelen bereikt. Bijvoorbeeld dat je weer kunt gaan werken. Ook bespreken we met je hoe je het behaalde resultaat in de toekomst vast kunt houden.

 

Verwijzing huisarts

Verwijst je huisarts of de medisch specialist je naar ons centrum, dan nodigen wij je uit voor een intakegesprek en vul je vragenlijsten in. Dit om vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Er zijn meer mensen in vergelijkbare situaties. Lees de ervaring(en):

Job - 28 jaar
"Een jaar geleden heb ik de diagnose reuma gekregen."
Weten hoe de diagnose CVS vastgesteld wordt?
Lees meer
Wil je meer weten over behandeling?
Lees meer
Logo Amsterdam UMC Logo ISO 9001 Logo Zorgkaart Nederland
Disclaimer © 2024 AMC, alle rechten voorbehouden - Privacy Policy