Licht Donker

Schakel over naar de Donkere Weergavemodus

Lees meer Sluiten

Vermoeidheid bij een chronische ziekte

Je kunt chronisch moe zijn en ook een chronische ziekte hebben.

Vermoeidheid komt vaak voor bij mensen met een chronische ziekte. De huisarts of medisch specialist zal je alleen doorverwijzen als de vermoeidheid niet verminderd kan worden door behandeling van je chronische ziekte. Wij behandelen vermoeidheidsklachten bij patiënten die chronisch ziek zijn. Voorbeelden van chronische ziekten zijn: spierziekte, multipele sclerose (MS) of diabetes.

 

Vermoeidheid bij een chronische ziekte behandelen met cognitieve gedragstherapie.

Wij behandelen vermoeidheid bij een chronische ziekte met cognitieve gedragstherapie. De behandeling wordt toegesneden op de persoon. Bij veel chronische ziekten is de meerderheid van de patiënten niet langer ernstig moe, maar ‘gewoon’ moe na de cognitieve gedragstherapie.

Door cognitieve gedragstherapie leer je anders naar jouw klachten te kijken en vooral er anders mee omgaan. Ben je overdag gaan slapen en is je slaap-waak ritme verstoord? Dan pak je dit aan. Ben je minder gaan doen door de klachten? Je gaat dan stap voor stap je activiteiten weer oppakken. Doe je op momenten te veel en put je jezelf uit? Dan helpen we je je activiteiten gelijkmatiger te verdelen en daarna weer voor stap uit te breiden. Zo kun je langzaam weer de dingen doen die belangrijk zijn voor je. Zonder dat jouw vermoeidheid je tegenhoudt. Het kan ook zijn dat angst voor verergering van je ziekte (bijv. bij reuma), andere lichamelijke klachten (bijv. pijn) of je zorgen maken over de complicaties van je ziekte (zoals bij diabetes) je zoveel energie kosten dat je hierdoor moe blijft. Of het kan zijn dat het moeilijk is de soms ingrijpende gevolgen van een chronische ziekte een plek te geven. Ook dat kan iemand moe houden. Wat precies aangepakt moet worden om minder moe te worden verschild van persoon tot persoon en wordt tijdens de diagnostiek bepaald.

De doelen van jouw behandeling bepaal je aan het begin van de behandeling samen met jouw therapeut. Je maakt samen een behandelplan waarin de verschillende onderdelen van de behandeling worden uitgelegd. Dat behandelplan is aangepast aan jouw individuele situatie.

 

Wat houdt een behandeling precies in?

De duur van de behandeling is ongeveer 5 tot 8 maanden. In deze periode heb je ongeveer 12 gesprekken met een therapeut. Die gesprekken zijn bij het NKCV maar kunnen ook, als je dat wilt, via een beveiligde videoverbinding plaatsvinden vanuit thuis. Overleg hierover met je therapeut als je dit wilt. In de behandeling ga je vooral zelf aan de slag, de therapeut ondersteunt je hierbij.

Je start met het stellen van doelen: wat wil je weer kunnen doen als je minder moe bent? Stap voor stap pak je de vermoeidheid aan en realiseer je jouw doelen. Voor moeheid bij Multiple Sclerose en Diabetes is het ook mogelijk de behandeling via internet te doen. In dat geval start je met twee gesprekken met een therapeut (op onze locatie). Daarna volg je de behandeling grotendeels vanuit thuis en krijg je toegang tot de internet therapie. Je kunt de verschillende stappen van de therapie nalezen, doet oefeningen en hebt via email of een beveiligde videoverbinding contact met je therapeut.

De behandeling wordt altijd afgesloten met een nameting (online invullen van vragenlijsten) en een evaluatiegesprek met de therapeut. Als je hiervoor toestemming geeft informeren wij je huisarts of medisch specialist over de resultaten van de behandeling. Jij krijgt een kopie van deze brief.

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat cognitieve gedragstherapie voor vermoeidheid bij verschillende chronisch ziekten via gesprekken en internettherapie effectief is. Als je hierover vragen hebt bespreek deze dan met je behandelaar.

Er zijn meer mensen in vergelijkbare situaties. Lees de ervaring(en):

Marcus - 58 jaar
"Ik heb jaren geleden de diagnose ‘ziekte van Crohn’ gekregen."
Weten hoe de diagnose CVS/ME vastgesteld wordt?
Lees meer
Logo Amsterdam UMC Logo ISO 9001 Logo Zorgkaart Nederland
Disclaimer © 2024 AMC, alle rechten voorbehouden - Privacy Policy