Licht Donker

Schakel over naar de Donkere Weergavemodus

Lees meer Sluiten

Chronische vermoeidheid bij jongeren / kinderen

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) komt ook voor bij jongeren / kinderen.

Met jongeren en kinderen bedoelen we iemand van 17 jaar of jonger. De vermoeidheid kan een grote impact hebben op henzelf en het gezin.

 

Wanneer ben je chronisch moe?

Als een arts je vertelt dat je CVS/ME hebt, ben je al 6 maanden of langer achter elkaar heel erg moe. De vermoeidheid belemmert jouw dagelijkse leven. Je kunt soms niet of nauwelijks een normale schooldag volhouden. De arts en jij weten niet waarom je zo moe bent. Rusten helpt niet tegen de ernstige moeheid. Door de moeheid kan je veel minder dingen doen dan je gewend was. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar school of je gaat soms wel en soms niet. Je maakt ook minder huiswerk, gaat niet meer naar een feestje of een uitstapje kost je teveel energie. Het kost je allemaal veel meer moeite en je bent erg afhankelijk van je ouders. En eigenlijk wil je dat op jouw leeftijd helemaal niet.

 

Onze behandeling

CVS bij jongeren behandelen we met cognitieve gedragstherapie. Heel eenvoudig gezegd: je leert anders denken en je leert je tijdelijk anders gedragen. We hebben hiervoor een speciaal programma: FitNet. FitNet is een behandeling via internet. Je krijgt online instructies om de moeheid aan te pakken die ervoor zorgt dat je zo moe bent. Hiernaast heb je via de mail contact met je therapeut. Je ouders betrekken we ook bij de behandeling. Tijdens het intakegesprek zullen we hier meer over uitleggen. Wat we met jouw ouders bespreken overleggen we natuurlijk ook met jou.

 

Verwijzing van arts

Denkt de kinderarts dat je chronisch moe bent? Dan kan hij jou naar ons doorverwijzen. De kinderarts mag ook aan de huisarts vragen om je door te verwijzen. Wij nodigen je dan uit voor vermoeidheidsdiagnostiek. Na de diagnostiek kun je dan het volgende van de behandeling verwachten:

  • Je praat met een psycholoog. Vaak zijn je ouders hierbij.
  • Na het eerste gesprek ga je een aantal vragenlijsten invullen.
  • Ook ga je een dagboek bijhouden, een actiwatch dragen om je pols. Dit is een apparaatje dat bijhoudt hoeveel je beweegt.
  • Hierna nodigen wij je uit voor een uitslag-gesprek waarin we bespreken of cognitieve gedragstherapie bij je past en of je in aanmerking komt voor FitNet. Kan je meedoen met de behandeling? Dan leggen we je ook uit wat je van de behandeling kunt verwachten.

 

Meer informatie over chronische vermoeidheid bij jongeren / kinderen.

Wil je meer weten over CVS/ME bij jongeren / kinderen? Kijk dan eens op deze website:
www.cyberpoli.nl/cvs

Er zijn meer mensen in vergelijkbare situaties. Lees de ervaring(en):

Donyell - 18 jaar
"Ik ben heel blij dat ik de stap naar het NKCV gezet heb."
Weten hoe de diagnose CVS vastgesteld wordt?
Lees meer
Logo Amsterdam UMC Logo ISO 9001 Logo Zorgkaart Nederland
Disclaimer © 2024 AMC, alle rechten voorbehouden - Privacy Policy