Licht Donker

Schakel over naar de Donkere Weergavemodus

Lees meer Sluiten

Altijd moe zijn

Iedereen is wel eens moe, maar altijd moe zijn is erg vervelend. Veel mensen zijn elke dag moe, maar na een nacht slapen of na even rusten is de moeheid vaak weer over. Sommige mensen blijven langer moe. Bij ongeveer 85 van de 100 mensen is de moeheid binnen een paar weken of maanden weer over. Altijd moe zijn is natuurlijk erg vervelend en hinderlijk. Hieronder leggen we uit wanneer we spreken van chronische vermoeidheid en waarmee we het altijd moe zijn kunnen behandelen.

 

Wanneer spreken we van chronische vermoeidheid?

Mensen die altijd moe zijn en waarbij de extreme moeheid al een half jaar of langer duurt, zijn chronisch vermoeid. Het zorgt ervoor dat je niet meer de dingen kunt doen die je zou willen of moeten doen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor chronische vermoeidheid. Echter is het niet altijd duidelijk waardoor chronische vermoeidheid ontstaat. Ben je altijd moe of chronisch moe? Test hier welke informatie van het NKCV op jou van toepassing is.

 

Altijd moe zijn behandelen

Chronische vermoeidheidsklachten, oftewel altijd moe zijn, behandelen we met cognitieve gedragstherapie. Heel eenvoudig gezegd: je leert anders denken en je leert je anders gedragen.

Klik hier voor meer informatie over de behandeling van het NKCV.

 

Tips die je kunnen helpen

De volgende adviezen kunnen soms helpen om minder last te hebben van het altijd moe zijn:

  • Houd vaste bedtijden aan en sta op dezelfde tijd op.
  • Probeer elke dag een stukje te wandelen. Begin met een tijd die je makkelijk aankan en breidt dit elke dag een stukje uit. Dit uiteraard alleen als je lichamelijke conditie dit toestaat.
  • Zorg voor gelijkmatige verdeling van activiteit, doe niet teveel achter elkaar en wissel activiteiten af.

Houden de vermoeheidsklachten aan, dan kan behandeling van vermoeidheid soms zinvol zijn. Wil je weten of je last hebt van chronische vermoeidheid? Doe dan de chronische vermoeidheid test en ontdek of je in aanmerking komt voor een behandeling bij het NKCV.

Er zijn meer mensen in vergelijkbare situaties. Lees de ervaring(en):

Donyell - 18 jaar
"Ik ben heel blij dat ik de stap naar het NKCV gezet heb."
Wil je testen of je chronisch vermoeid bent?
Doe de test
Ervaring over extreme vermoeidheid
Lees meer
Logo Amsterdam UMC Logo ISO 9001 Logo Zorgkaart Nederland
Disclaimer © 2024 AMC, alle rechten voorbehouden - Privacy Policy