Licht Donker

Schakel over naar de Donkere Weergavemodus

Lees meer Sluiten

Lopend onderzoek

Trefams: de vergelijking van de effectiviteit van face-to-face CGT met e-CGT bij ernstig vermoeidheid patiënten met MS.
Mentale gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten na corona: de invloed van psychosociale en biomedische factoren op het lange termijn herstel.
Care4Fatigue: Understanding the discrepancy between the high prevalence of cancer-related fatigue and the limited use of supportive care.
VeCosCO: Neurobiologische basis van langdurige cognitieve klachten en vermoeidheid na COVID-19.
ReCOVer: Online CGT voor vermoeidheid na COVID-19

Doel: Een deel van de patiënten die COVID-19 heeft doorgemaakt houdt last van vermoeidheid. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan helpen bij ernstige vermoeidheid die ontstaat tijdens of na een ziekte. Dit project gaat na of cognitieve gedragstherapie via het internet kan voorkomen dat vermoeidheidsklachten van COVID-19-patiënten chronisch worden.

Contact met de onderzoeker: moeCOVID@amsterdamumc.nl

Website: MoenaCOVID.nl

FITNET UK: de behandeling van jongeren met CVS/ME via het internet

Doel: De universiteit van Bristol onderzoekt in samenwerking met het WKZ in Utrecht en het NKCV de effectiviteit van een Engelse versie van internettherapie voor jongeren en adolescenten met CVS/ME. Het onderzoek vindt plaats in Engeland. Het NKCV stelt de behandeling beschikbaar, traint en superviseert de therapeuten.

Contact met de onderzoeker: hans.knoop@amsterdamumc.nl

Minder moe tijdens palliatieve behandeling voor kanker

Doelgroep: Patiënten die last hebben van vermoeidheid tijden de palliatieve behandeling van kanker (zorg gericht op verlengen van het leven, verzachting/verlichting van symptomen en niet op genezing).

Doel: Veel patiënten die palliatief behandeld worden voor kanker hebben last van vermoeidheid. Vermoeidheid heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Deze studie onderzoekt wat het effect is van twee typen behandelingen (fysieke training of cognitieve gedragstherapie) voor vermoeidheid, in vergelijking met standaard zorg tijdens palliatieve behandeling van kanker.

Contact met de onderzoeker: hans.knoop@amsterdamumc.nl.

Waar wordt het onderzoek uitgevoerd: Het onderzoek wordt uitgevoerd in 8 Nederlandse ziekenhuizen. De arts beoordeelt aan de hand van de medische gegevens of patiënten daadwerkelijk voor dit onderzoek in aanmerking komen.

Vermoeidheid bij survivors van kinderkanker

Doelgroep: Survivors van kinderkanker die behandeld zijn voor kinderkanker in de periode 1972-2002.
Doel: Dit onderzoek maakt deel uit van een groot landelijke onderzoek naar late effecten van kinderkanker (SKION LATER studie). We willen vermoeidheidsklachten bij survivors van kinderkanker in kaart brengen: hoe vaak komt het voor, hoe beïnvloedt de vermoeidheid de kwaliteit van leven en zijn er factoren te vinden die de kans op kanker gerelateerde vermoeidheid bij survivors verhogen? Maakt het bijvoorbeeld uit hoe intens de behandeling was of hoe oud het kind was ten tijde van de diagnose? We hopen met deze gegevens betere screening richtlijnen te kunnen ontwikkelen en beter de risico’s in te kunnen schatten om zo in de toekomst betere zorg te kunnen leveren aan de survivors van kinderkanker.

Contact met de onderzoeker: Mailt u voor vragen naar arts-onderzoeker Amilie Boonstra via polilater@radboudumc.nl.

Meer informatie: www.skionlaterstudie.nl

MATCH studie: Zorg op maat voor mensen met vermoeidheid, angst of depressie na kanker

Doelgroep: Mensen die na behandeling van borstkanker, slokdarmkanker of hematologische kanker behandeld met allogene stamceltransplantatie last hebben van vermoeidheid, angst of depressieve klachten

Doel: In eerder onderzoek is aangetoond dat gesprekstherapie en online therapie beiden effectief zijn in het verminderen van vermoeidheid na (borst)kanker. Het merendeel van de patiënten herstelt hiermee van vermoeidheidsklachten. In dit onderzoek bekijken we of het bieden van meer zorg op maat nog effectiever is in het verminderen van vermoeidheid. Naast vermoeidheid richt dit onderzoek zich ook op het verminderen van depressie na kanker of angst voor terugkeer van kanker.

Contact met de onderzoeker: Susan Harnas s.j.harnas@amsterdamumc.nl / Annemarie Braamse a.m.braamse@amsterdamumc.nl

Meer info: www.amc.nl/MATCH

TIMELAPSE studie: Een onderzoek naar de behandeling van slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening of chronische lichamelijke klachten.

Doel: Eén op de 5 patiënten met een medische aandoening heeft last van langdurige slapeloosheid. Slecht in-of doorslapen is niet goed voor de gezondheid. Daarom is, juist bij mensen met lichamelijke klachten, het behandelen van slapeloosheid belangrijk. Cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid is de eerste keus behandeling bij slapeloosheid, ook bij patiënten met een medische aandoening. Toch heeft niet iedereen voordeel bij en toegang tot deze behandeling.

Wat houdt het onderzoek in?
Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede), Zaans Medisch centrum (Zaandam) en Ziekenhuis Rivierenland Tiel, in samenwerking met het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam, een wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening te verbeteren. Met het TIMELAPSE onderzoek wordt onderzocht of bij langdurige slapeloosheid een laag dosis amitriptyline even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (CGT-I, nu eerste keus van behandeling) voor patiënten met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening. Als beide behandelingen even effectief blijken, kunnen de behandelmogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid.

Meer weten of meedoen?
Voor de TIMELAPSE studie zijn we op zoek naar deelnemers. Wil je ook meedoen? Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.geldersevallei.nl/timelapse

Logo Amsterdam UMC Logo ISO 9001 Logo Zorgkaart Nederland
Disclaimer © 2024 AMC, alle rechten voorbehouden - Privacy Policy