Behandeling
CVS/ME behandelen met cognitieve gedragstherapie
Wij behandelen CVS/ME met cognitieve gedragstherapie. Deze therapie wordt toegesneden op de persoon. Veel patiënten hebben na de cognitieve gedragstherapie minder klachten en een deel herstelt zelfs helemaal. Onder ‘herstelt’, verstaan wij niet langer ernstig moe zijn en niet meer beperkt worden in het dagelijks leven door de vermoeidheid.
Door cognitieve gedragstherapie leer je anders naar jouw klachten te kijken en vooral er anders mee omgaan. Ben je minder gaan doen door de klachten? Je gaat dan stap voor stap je activiteiten weer oppakken. Doe je op momenten te veel en put je jezelf uit? Dan helpen we je je activiteiten gelijkmatiger te verdelen en daarna weer stap voor stap uit te breiden. Zo kun je langzaam weer de dingen doen die belangrijk zijn voor je, zonder dat jouw vermoeidheid je tegenhoudt. De doelen van jouw behandeling bepaal je aan het begin van de chronische vermoeidheid behandeling samen met jouw therapeut. Je maakt samen een behandelplan waarin de verschillende onderdelen van de behandeling worden uitgelegd. Dat behandelplan is aangepast aan jouw individuele situatie.
Tijdens de diagnostiek wordt nagegaan welke onderdelen van de behandeling in jouw situatie kunnen helpen om minder moe te worden.
Wat houdt een behandeling precies in?
De duur van de behandeling is ongeveer 5 tot 8 maanden. In deze periode heb je ongeveer 12 gesprekken met een therapeut. Die gesprekken vinden plaats bij NKCV maar kunnen ook, als je dat wilt, via een beveiligde videoverbinding plaatsvinden vanuit thuis. In de behandeling ga je vooral zelf aan de slag, de therapeut ondersteunt je hierbij. Je start met het stellen van doelen: wat wil je weer kunnen doen als je minder moe bent? Stap voor stap pak je de vermoeidheid aan en realiseer je jouw doelen.
Als je wilt kun je in overleg met je therapeut besluiten de behandeling via internet te doen. In dat geval start je met twee gesprekken met een therapeut (op onze locatie). Daarna volg je de behandeling grotendeels vanuit thuis en krijg je toegang tot de internet therapie. Je kunt de verschillende stappen van de therapie nalezen, doet oefeningen en hebt via email of een beveiligde videoverbinding contact met je therapeut.
De behandeling wordt altijd afgesloten met een nameting (online invullen van vragenlijsten) en een evaluatiegesprek met de therapeut. Als je hiervoor toestemming geeft informeren wij je huisarts of medisch specialist over de resultaten van de behandeling. Jij krijgt een kopie van deze brief.
Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat cognitieve gedragstherapie voor vermoeidheid na kanker via gesprekken en internettherapie effectief is. Als je hierover vragen hebt bespreek deze dan met je behandelaar.
Wil je meer informatie over cognitieve gedragstherapie?
Kijk dan hier voor meer informatie.