Richtlijnen voor verwijzers
Wie behandelt het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV)?
Het NKCV behandelt verschillende patiënten die chronisch moe zijn met cognitieve gedragstherapie:
- Jongeren of volwassenen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME): Cognitieve gedragstherapie is de eerste keuze behandeling voor CVS/ME. Lees hieronder meer over het vaststellen van CVS/ME.
- Chronisch zieken: chronische vermoeidheidsklachten kunnen ook samengaan met een andere chronische ziekte. De chronische ziekte kan de vermoeidheid niet altijd volledig verklaren. Mogelijk houden andere factoren de vermoeidheid mede in stand. Door deze aan te pakken kan de vermoeidheid afnemen. Er zijn inmiddels voor diverse chronische ziekten (evidence based) interventies beschikbaar.
- Mensen die moe zijn gebleven na behandeling van kanker: Ongeveer 20-40 procent van de mensen die met curatieve intentie is behandeld voor kanker blijft ernstig moe. Hiervoor is vaak geen medische verklaring meer. Het NKCV heeft een specifieke behandeling ontwikkeld voor vermoeidheid na kanker (VNK). Deze richt zich op de in standhoudende factoren van de vermoeidheid. Deze behandeling blijkt effectief. Er is inmiddels ook een internetversie beschikbaar.
Hoe stel je CVS/ME vast bij een patiënt?
Een huisarts of medisch specialist kan CVS/ME vaststellen. In de richtlijn ‘chronisch vermoeidheidssyndroom cvs’ lees je uitgebreid hoe je CVS/ME bij een patiënt kunt vaststellen. Bij CVS/ME is er in ieder geval sprake van de volgende symptomen:
- Ernstige vermoeidheid die niet over gaat na rust
- Ernstige beperkingen in het dagelijks leven
- De vermoeidheid bestaat al tenminste zes maanden
- Er is geen lichamelijke verklaring voor de klachten
Diagnostiek stellen
Het NKCV is een behandelcentrum en doet geen somatische diagnostiek. We gaan ervan uit dat een lichamelijke oorzaak voor de klachten is uitgesloten voordat een patiënt naar ons wordt verwezen. Huisartsen, bedrijfsartsen en medisch specialisten kunnen patiënten naar het NKCV verwijzen.