Ik ben altijd moe
Iedereen is wel eens moe, maar na een nacht slapen of even rustig is de moeheid vaak weer over. Soms blijft de moeheid bestaan. Is dit bij jou ook zo en heb je som het idee “ik ben altijd moe”? Aanhoudende forse vermoeidheid komt veel voor, maar gaat bij de meeste mensen spontaan weer over binnen een paar weken of maanden weer over. Wanneer je dagelijks voor een langere periode moe, vaak word langer dan 6 maanden als criterium gebruikt, kan je soms spreken we van chronische vermoeidheid.
Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME)?
Als een arts de diagnose CVS / ME stelt betekent dit dat je 6 maanden of langer aaneengesloten erg moe bent. Er is hierbij geen medische verklaring voor deze moeheid, de oorzaak ervan is vaak onbekend. Wel is duidelijk dat je door de moeheid ernstig beperkt bent. Je kunt veel minder doen dan je gewend bent. Je hebt bijvoorbeeld moeite met je werk, studie, huishouden, sport of leuke dingen doen met familie en vrienden.
Wanneer ben je chronisch moe?
We spreken van chronische vermoeidheid, als je ernstig moe bent gedurende 6 maanden achtereen. De moeheid moet ook leiden tot beperkingen, je kunt de dingen die je wilt of moet doen niet voor elkaar krijgen omdat je er te moe voor bent.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor chronische vermoeidheid. De vermoeidheid kan het gevolg zijn van een chronische ziekte, ontstaan na de behandeling van kanker of het gevolg zijn van psychische klachten. Soms is de oorzaak onduidelijk.. Echter is het niet altijd duidelijk waardoor het altijd moe zijn ontstaat.
Chronische vermoeidheid symptomen
Mensen die denken “ik ben altijd moe” en waarbij de extreme moeheid al een half jaar of langer duurt, kunnen chronisch vermoeid zijn. Altijd moe zijn zorgt ervoor dat je niet meer de dingen kunt doen die je zou willen of moeten doen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor chronische vermoeidheid. Echter is het niet altijd duidelijk waardoor het altijd moe zijn ontstaat. Hieronder een enkele CVS/ME symptomen opgesomd:
- problemen met je geheugen of concentratie
- niet uitgerust wakker worden
- lang moe blijven na activiteiten
- pijn in jouw spieren en/of gewrichten
- hoofdpijn
- gevoelige klieren in de hals of oksels
Wil je weten welke informatie van het NKCV op jou van toepassing is? Doe dan hier de chronische vermoeidheid test en ontdek of je in aanmerking komt voor een behandeling bij het NKCV.
Chronisch moe, wat nu?
Belangrijk is met je klachten na de huisarts te gaan en deze te bespreken. Vaak valt er aan vermoeidheid wat te doen.
Hier vind meer informatie over vermoeidheid en kan je een test doen.
CVS/ME behandeling
Chronische vermoeidheidsklachten, behandelen we met cognitieve gedragstherapie. Heel eenvoudig gezegd: je leert anders denken en je leert je anders gedragen. Klik hier voor meer informatie over de behandeling van het NKCV.
Tips die je kunnen helpen
De volgende adviezen kunnen soms helpen om minder last te hebben van de vermoeidheid:
- Houd vaste bedtijden aan en sta op dezelfde tijd op.
- Probeer elke dag een stukje te wandelen. Begin met een tijd die je makkelijk aankan en breidt dit elke dag een stukje uit. Dit uiteraard alleen als je lichamelijke conditie dit toestaat.
- Zorg voor gelijkmatige verdeling van activiteit, doe niet teveel achter elkaar en wissel activiteiten af. Houden de moeheidsklachten aan dan kan behandeling van vermoeidheid soms zinvol zijn. Wil je weten of je last hebt van chronische vermoeidheid? Doe dan hier de chronische vermoeidheid test en ontdek of je in aanmerking komt voor een behandeling bij het NKCV.