Licht Donker

Schakel over naar de Donkere Weergavemodus

Lees meer Sluiten

Vermoeidheid na chemotherapie / bestraling

Chemotherapie en/of bestraling wordt vaak ingezet om kanker te behandelen. Deze behandelingen hebben ook bijwerkingen. Vermoeidheid is een veel voorkomende bijwerking. De vermoeidheid kan heel fors zijn en ertoe leiden dat mensen meer moeten rusten of minder actief zijn. Nadat de behandeling met chemotherapie of bestraling klaar is, nemen bij veel mensen de vermoeidheidsklachten af. Dat kan even duren. Zeker tot wel 6 maanden na behandeling kan verbetering optreden.

Je kunt dit herstel wel proberen te ondersteunen. Bespreek de vermoeidheidsklachten met je behandelend arts of huisarts als je je hierover zorgen maakt. Je kunt ook zelf wat doen aan de moeheid. Het kan helpen om vaste bedtijden hanteren en niet meer te slapen of liggend te rusten overdag.

 

Tips die je kunnen helpen

De volgende tips kunnen soms helpen om minder last te hebben van de vermoeidheid:

  • Houd vaste bedtijden aan en sta op dezelfde tijd op.
  • Probeer elke dag een stukje te wandelen. Begin met een tijd die je makkelijk aankan en breidt dit elke dag een stukje uit. Doe dit uiteraard alleen als je lichamelijke conditie dit toestaat.
  • Zorg voor gelijkmatige verdeling van activiteiten, doe niet teveel achter elkaar en wissel activiteiten af.

Houden de moeheidsklachten aan dan kan behandeling van vermoeidheid soms zinvol zijn. Wil je weten of je last hebt van chronische vermoeidheid na kanker? Doe dan hier de chronische vermoeidheid test en ontdek of je in aanmerking komt voor een behandeling bij het NKCV.

 

Chronische vermoeidheid na chemotherapie en/of bestraling behandelen met cognitieve gedragstherapie.

Bij een deel van de mensen blijft de vermoeidheid na kanker bestaan. In dat geval kan behandeling overwogen worden. Klik hier voor meer informatie over behandeling van vermoeidheid na kanker of kijk op de website van kanker.nl. Bespreek in ieder geval altijd je klachten met je (huis)arts.

Behandelingen van vermoeidheid na kanker kunnen worden aangeboden op onze locatie in het Amsterdam UMC, maar kunnen ook worden gedaan door middel van internettherapie. Uit onderzoek is gebleken dat deze therapievorm ook succesvol is en wordt vaak ingezet bij mensen voor wie de afstand tot het Amsterdam UMC groot is. Meer informatie over de internettherapie bij vermoeidheid na kanker kun je vinden door te klikken op deze link.

Als je wilt kun je in overleg met je therapeut besluiten de behandeling via internet te doen. In dat geval start je met twee gesprekken met een therapeut (op onze locatie). Daarna volg je de behandeling grotendeels vanuit thuis en krijg je toegang tot de internet therapie. Je kunt de verschillende stappen van de therapie nalezen, doet oefeningen en hebt via email of een beveiligde videoverbinding contact met je therapeut. De behandeling wordt altijd afgesloten met een nameting (online invullen van vragenlijsten) en een evaluatiegesprek met de therapeut. Als je hiervoor toestemming geeft informeren wij je huisarts of medisch specialist over de resultaten van de behandeling. Jij krijgt een kopie van deze brief.

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat cognitieve gedragstherapie via gesprekken en internettherapie effectief zijn. Als je hierover vragen hebt bespreek deze dan met je behandelaar.

 

Wil je meer informatie over cognitieve gedragstherapie?

Kijk dan hier voor meer informatie.

Er zijn meer mensen in vergelijkbare situaties. Lees de ervaring(en):

Brechtje - 54 jaar
"Ik heb 2 jaar geleden borstkanker gehad."
Testen of je chronisch vermoeid bent na kanker?
Doe de test
Logo Amsterdam UMC Logo ISO 9001 Logo Zorgkaart Nederland
Disclaimer © 2024 AMC, alle rechten voorbehouden - Privacy Policy